Pécs látnivalókpprogramok

Pécs országunk ötödik, a Dunántúlnak pedig a legnagyobb városa, Baranya megye központja.

 
Ki ne találkozott volna már a város római nevével: Sopianae, mely akkoriban fontos metszéspontja volt öt nagyforgalmú kereskedelmi és hadi útnak. Ha ez a város beszélni tudna a múltjáról, mesélne pompáról, virágzásról, háborúról, rombolásról, feltámadásról és messze földről jött, idegen népekről. És bár szavakkal nem beszél, az ide látogató mégis érzi mindezt: összesűrűsödve, ott vibrál a levegőben.
 
Rejtélyes római kori sírkamrák, kupolás török dzsámik és karcsú minaret, finom művű Zsolnay-kerámiák, nagystílű Csontváry-festmények, dekoratív Vasarely-minták, kora tavasszal virágzó mandulafák, kellemes hangulatú éttermek és kávézók- ez Pécs, a Mecsek-hegység déli lábánál meghúzódó, 2000 éves, mediterrán klímájú- és hangulatú város, 1009 óta püspöki székhely.

A hegytetőre vezető utat a régi Pécs, a Tettye meredek utcái, hangulatos házai szegélyezik, az 525 méter magas Misina-Tetőről gyönyörű a körpanoráma, a Mecseki Parkerdő jelzett turistaútjain kirándulók esti programja lehet egy borkóstoló a hegy híres boraiból. 
 
 
Múzeumok
 
Csontváry múzeum
A századfordulón emelt neoreneszánsz épületben 1973-ban nyílt meg a magyar festészet magányos óriásának életművét, a Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) művészetét bemutató kiállítás.
 
Néprajzi múzeum
A tárlat a Baranyában élő népcsoportok hagyományos kultúrájáról nyújt átfogó képet, a millennium és a századelő idejétől az 1950-es évekig. A soknemzetiségű Baranya népcsoportjainak faragásait, sokszínű viseleteit, fazekas-és kerámiakultúráját, szőtteseit és hímzéseit, bútorait állították itt ki.
 
Püspöki pincemúzeum
A pince és épülete 1750-ben épült Klimó György püspöksége alatt. Az építmény együttes a mindenkori püspök főpincéjeként funkcionált. Jelenleg múzeumként működik, ahol borászati eszközökből összeállított kiállítás is megtekinthető.
 
Vasarely múzeum
A pécsi múzeum kiállítása a korai idők Bauhaus-hatású, analitikus-geometriai grafikáktól az építészet irányába nyitó op-art művekig felöleli csaknem a teljes művészetét.
 
Zsolnay múzeum
Az egykori gyári múzeum anyagára épülő kiállítás a Zsolnay kerámiagyár díszműveit mutatja be kronológiai sorrendben. A múzeum összesen hat helyiségből állt, ezekben került bemutatásra az építészeti kerámia, a magas tüzű zománc technika, az eozin, illetve az egyik teremben a Zsolnay Vilmos által Perzsiában és Egyiptomban gyűjtött kerámiák.
 
Dóm múzeum
A Székesegyház középkori kőmaradványait tekinthetjük meg az itt bemutatott állandó kiállításon.
 
 
Templomok
 
Gázi Kászim pasa dzsámija
A Széchenyi téren álló gótikus Szent Bertalan templomot, melyet a 13. század derekán építettek a város polgárai Szent Bertalan apostol tiszteletére, a törökök lebontották, majd a köveiből dzsámit építettek, a várost 1543-ban elfoglaló Gázi Kászim pasa megbízásából. A Gázi Kászim pasa dzsámija, méretét tekintve a legjelentősebb török kori emlék Magyarországon.
 
Székesegyház
A pécsi székesegyház története visszanyúlik egészen a római birodalom koráig. A mai altemplom alapfalait a 4. század végén rakták le, feltételezések szerint helyén ókeresztény bazilika állott.
 
Lyceum templom
A 18. században egy török dzsámi helyén és felhasználásával, a pálos szerzetesek építették 1741-56 között, egy pálos szerzetes Vépi Máté tervei szerint. A későbarokk stílusú templomot eredetileg a Szentháromság tiszteletére szentelték fel.
 
Pius templom
A Jézus Szíve templomként is ismert Pius templom 1927-1930 között épült Fábián Gáspár tervei alapján. Pécs modern kori templomainak egyik legszebb képviselője.
 
 
Ókeresztény temető – világörökség része
 
Krisztogram
A krisztogram a pécsi világörökség választott jelképe. A kereszténység első hivatalos szimbóluma a Péter-Pál sírkamrában is jelen van. Az V. számú sírkamra 2000. évi feltárása során bronz templomi függőmécses töredékeként találtak ilyen - bizánci formának, illetve eredetnek feltételezett - régészeti emléket.
 
Péter-Pál sírkamra
Az 1782-ben megtalált I. számú, vagy ismertebb nevén Péter-Pál sírkamra talán a legismertebb pannoniai ókeresztény építmény. A Kr. u. IV. század végén épült kétszintes épület épen megmaradt sírkamrájának egész falfelületét falfestmények díszítik.
 
Korsós sírkamra
A sírkamrát a IV. század végén építették. A XVIII. század óta tudunk a sírkamra létezéséről, de feltárására csak a XX. században került sor. A sírkamra temetkezési hely volt, a kápolna szertartások tartására is szolgált, vagy itt emlékeztek meg az elhúnytról halála évfordulóján.
 
Ókeresztény mauzóleum
a Kr. u. IV. század végén épült egyszerű, egyhajós, keletre tájolt kis ókeresztény épület. A templomként funkcionáló felépítmény alatt sírkamrát rejt a föld, amelynek keleti és északi falaikat díszítette falfestményekkel a korabeli festő.
 
Apáca utcai sírkápolna
A Kr. u. IV. században épült kápolna alatt nem volt sírkamra szint. Eredetileg az egész építmény sírkamraként funkcionált, de Kr. u. 390 körül átépítették, apszisában, azaz szentélyében kőből készült oltárt emeltek, s ezt a részt egy kis kerítéssel el is rekesztették a gyülekezeti tértől. Ettől kezdve kizárólag kápolna volt az épület, a falakon belül már nem alakítottak ki újabb temetkezési helyeket.
 
Cella Septichora
Pécs város területe a római kor óta, közel 2000 éve folyamatosan lakott. A korábban itt élő népek, az egy-mást követő, vagy éppen egymás mellett élő kultúrák kiemelkedő emlékanyagot hagyományoztak ránk. Ezek között különös helyet foglalnak el a későrómai ókeresztény temető emlékei, melyek a mai belváros északnyugati részén, a Székesegyház környékén maradtak fenn, átvészelve sok évszázad viharait.

 

 


Pályázat

„Magyarország megújul”

Szállodánkban átadásra került a Környezet és Energia Program pályázat keretein belül támogatott fejlesztés.

Projekt megnevezése:
Napkollektor beszerzése és beépítése a Franyó Kft. részére


Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Franyó Kft. 7815 Harkány, Siklósi út 21.


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. A épület 6. emelet

http://www.energiakozpont.hu/

www.nfu.hu