Szigetvár látnivalók-programok

Szigetvár a Zselic déli lankáinál terül el. A középkori eredetű kisváros neve Zrínyi Miklós és katonái 1566-os helytállása óta ismert.

 
A város múlt századi hangulatú városmagja és az oszmán-török idők épületei Szigetvár fő látnivalói. A város télen-nyáron üzemelő gyógyfürdőjének és a strandnak a vize is ásványi sókban gazdag. A várudvarban a győztes Szulejmán tiszteletére épített dzsámi látható.
 
Tavasztól ősz végéig megtekinthető a vártörténeti kiállítás. A városközpontban áll a 16. században emelt Ali pasa dzsámiból átépített katolikus plébániatemplom, kupoláján Dorffmeister István - a vár elfoglalását, Zrínyi halálát és Szigetvár visszafoglalását ábrázoló - freskójával. A templomban még három Dorffmeister olajkép látható.
 
A Zárda utcai ferences templom különleges felépítésű főoltára valamint sekrestyebútora a magyar művészet kiemelkedő alkotása. A volt rendház - ma zeneiskola - ősztől tavaszig képzőművészeti kiállítások otthona, a Vigadó időszaki kiállításai mellett. A főtér mellett az egykori sóház, illetve postakocsiállomás hangulatos belső terében került bemutatásra Szigetvár újkori története.
 
A Bástya utcában található a 16. századból fennmaradt Török ház Magyarország egyetlen épen maradt török kori lakóépülete. A város határában található Szulejmán szultán nagyméretű síremléke, melyet a törökök emeltek.
 
Szigetvári Vár
A szigetvári vár alapjainak lerakását a XIV. század végén kezdték el. Jelenlegi formáját az ostromok utáni felújítások során, a XIX. század végére érte el. A magyar történelembe az 1566-os ostrommal írta be magát,amikor Szulejmán szultán Bécs ellen induló közel 80.000 fős seregét az akkori várkapitány Zrínyi Miklós horvát bán, a várfalak előtt mergállította. Zrínyi 2500 katonájával védte a várat, de a szűntelen ostrom után a külső erődítményt feladta és a belső várba húzódott a megmaradt 800 katonájával. Szeptember 5-én Szulejmán szultán elhunyt, amiről sem az ostromló sereg, sem a védők nem tudtak. Két nap múlva, mivel az égő belső várat már nem tudták tartani, Zrínyi kitört a várból. A vár eleste után 123 évig török zászló lengett a vár felett. A várudvar közepén Szulejmán dzsámija áll a csonka minarettel, benne a Mekka felé tájolt imafülkével és a faltöredékeken látható perzsa-arab nyelvű feliratokkal. A várban történelmi-, képzőművészeti kiállítás illetve török panoptikum várja a látogatókat.
 
Török-Magyar barátságpark
A parkot a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával 1994-ben, Szulejmán születésének 500. évfordulójára adták át. A feltételezések szerint az 1566.-évi ostrom idején itt állt a török szultán sátra. Török-Magyar Barátság Parkban, mely a 67-es számú főút mellett található, Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán monumentális portréja látható.
 
Török Ház
Más néven Várospince, Karavánszeráj, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma múzeumként működik. Az épület felső szintjén miniatúrák, az alsó szinten pedig a török hódoltságkori kiállítás található.

 

Pályázat

„Magyarország megújul”

Szállodánkban átadásra került a Környezet és Energia Program pályázat keretein belül támogatott fejlesztés.

Projekt megnevezése:
Napkollektor beszerzése és beépítése a Franyó Kft. részére


Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Franyó Kft. 7815 Harkány, Siklósi út 21.


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. A épület 6. emelet

http://www.energiakozpont.hu/

www.nfu.hu