Villány látnivalók-programok

A Villányi-hegység keleti lábára települt kisváros a villány-siklósi borvidék központja, a borturizmus egyik kedvelt célpontja.

 
1987-ben nemzetközi zsűritől nyerte el a Szőlő és a Bor Városa kitüntető címet. 1988-ban megalakult a Villányi Borőrök Borrendje, tagjai a legkiválóbb borászok. A település környéke már az őskőkor óta lakott hely, melyet a város északi részén emelkedő Templom-hegy kőbányájából előkerült kőeszközök és cserépedények is bizonyítanak. Más leletek a bronzkori ember ittlétéről tanúskodnak.
 
A villányi szőlőművelés kezdete bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza, de egyesek szerint már a vaskorban, a kelták is műveltek itt szőlőt. Manapság főleg a kékoportó, a cabarnet-fajták (Cabarnet Sauvignon, Cabarnet Franc), a kékfrankos és a merlot a legjellemzőbb szőlőfajta.
 
Villány itthon és határainkon túl ismert idegenforgalmi rendezvénysorozata a pénteki bornapok, amelyeket június elejétől augusztus végéig, minden második hétvégén tartanak. A villányi Vörösbor Fesztivált a szüret után, október elején, minden második évben rendezik meg. Hangulatosak a sorházszerűen húzódó pincék a Baross Gábor utcában. Teleki Zsigmond hajdani présházában és pincéjében rendezték be a Bormúzeumot, kiállítása a villányi borkultúra írásos és tárgyi emlékeit mutatja be.


Villányi pincesor
Villány főutcájára néz a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor, a város déli határában is találhatunk elszórt pincéket, bár ezek már nem annyira jelentősek, mint az előbb említett társaik. A villányi pincesor nem csak a város, hanem a borturisták kedvelt célpontja is. A pincékben magas színvonalú, udvarias kiszolgálás fogadja őket, bort kóstolhatnak, és étkezni is lehet.
 
Villányi bormúzeum
A Villányi Bormúzeum egész évben nyitott ajtóval várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villány- Siklósi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Mindemellett borkóstoláson vehetnék részt ill. borvásárlásra is lehetőség is lehetőség nyílik Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt.
 
Villányi Templom-hegy
A villányi Templom-hegy valamikor kőbánya volt, védetté nyilvánítását az ott található kövületeknek és őslénytani maradványoknak köszönheti.1910 óta folyó geológiai kutatásoknak köszönhetően a terület 1989-től védett. A jura kori ammonites kövületek mellett az egyedülálló érétkű pliocén- pleisztocén kori gerencesek helyenként ma is fellelhető megkövült maradványai teszik rendkívül értékessé ezt a területet.
 
Nagyharsányi szoborpark
A Szársomlyó hegy keleti végén 1968-ban kapott helyet a 180 méter tengerszint feletti magasságban található szoborpark. Korábbi bányateknőben a bánya helyén talált otthonra ez a különleges szabadtéri kiállítás. A hegy kőzeteiből készített szabadtéri méretű szobrok foglalják el ezt a különleges helyet. A jura kori mészkő adja a szobrok alapanyagát.

 

Pályázat

„Magyarország megújul”

Szállodánkban átadásra került a Környezet és Energia Program pályázat keretein belül támogatott fejlesztés.

Projekt megnevezése:
Napkollektor beszerzése és beépítése a Franyó Kft. részére


Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Franyó Kft. 7815 Harkány, Siklósi út 21.


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. A épület 6. emelet

http://www.energiakozpont.hu/

www.nfu.hu